shubhakara courtyard

Mixed use apartment complex

#residential
#office
#commercial
front facadebuilding and coconut tree
about
A mixed-use apartment structure in a densely residential area in Jayanagar, Shubhakara Courtyard is a seamless integration of offices on the ground and third floor with residential units in between.
The key feature of the design program is that it provides for spacious, well lit, humane homes and offices, while accommodating the existing trees, and also maximising the floor areas for rental profitability.
team
Architects: Netra Ajjampur, Murtaza Dhilawala, Abhishek Durani
Intern architects: Aman Jain, Abhinav Jayanti
Contractors: Scube Homes
Structural design: Saimagineering
Photography: Karthik VG, Supreeth LS, Murtaza Dhilawala
project details
Built-up area: 4900 sft
Location: Jayanagar, Bangalore
Status: Completed
the concept
Bangalore's 20th century houses are transforming themselves into monolithic rental apartments, and we were tasked with a similar, tricky program requirement.
On a 40' x 70' site with five existing trees, the program was to design two spacious offices and four 2-3 BHK residences.
Stepping away from the standards of dingy basements, badly lit spaces and impractical common areas in apartment buildings, Shubhakara Courtyard boasts of a grand threshold to the indoor spaces through spacious parking areas, and a well lit, green courtyard, formed around the existing coconut and butterfruit tree. These spaces then lead up to the residences on the upper floors, where a coconut tree makes its way through the house, marking its precedence in site-history!
attention to detailcoconut tree from courtyardView of courtyard from residencecourtyard lightcourtyard lightplant courtyardaccidental windowcorridorstaircase through courtyard
the residential spaces
Being wedged between buildings on all its sides, the project presented us with the need for architectural intervention to ensure that residences are well lit, well ventilated and simply a joy to live in. Featuring 2-3 spacious balconies per house, ample windows and informal seating spaces, each home at Shubhakara courtyard presents a wholesome, human experience for its occupants.
window to balconybalcony legdecoconut tree in balconywindow facing courtyardcourtyard facing balconycorner balcony exteriorwindow lighthouse help at nichecorner window
Living room
bedroom
kitchen
the details
Built with optimum cost considerations, architectural details and customisations had to be kept to a bare minimum. Most details in the construction of Shubhakara are nuanced versions of cost effective practices that construction teams are familiar with, and are efficient in executing.
ground floor planDetail of junction
first floor planSecond floor plan
Section DD
section EE
Section FF
Section CC
Section AA
Section BB
terrace office space
terrace stairsterrace parapet
terrace office
terrace office inside
terrace office kitchen
terrace
credits
Photography: Kokolemon.co, Smritim Dutta
Concept renders: VTV Architects
check out more of our work